En 1978 acabàvem d’eixir d’una dictadura eterna, l’ombra de la qual encara ens arriba, i iniciàvem el camí cap a una societat democràtica amb la recuperació de drets i llibertats que ens havien amputat.

Molts canvis es van produïr en aquells anys: les primeres eleccions democràtiques després de 1936, la Constitució, la recuperació de l’autogovern o dels ajuntaments democràtics, entre altres, i d’això ha donat testimoni Levante-EMV.

Han passat quaranta anys en els que la societat ha canviat molt. La realitat ja no és en blanc i negre i la diversitat dóna color a la vida; les noves tecnologies amplien i modifiquen les maneres d’informar-nos; moltes estructures polítiques i institucionals que van servir per tancar la dictadura no donen resposta a les necessitats actuals; la transparència i l’ètica pública són una exigència ciutadana; les respostes clàssiques no serveixen per a les preguntes noves i la simpatia per les causes ha substituït a l’adhesió a les ideologies totals.

Han passat quaranta anys en els que la societat ha canviat molt. La realitat ja no és en blanc i negre i la diversitat dóna color a la vida.

Les valencianes i valencians de 2018 som molt conscients del camí recorregut fins ací. Dels sacrificis i de la lluita de molta gent. Valorem els avanços aconseguits però ens preocupen les tendències involucionistes. Per això cal avançar en drets i aprofundir en llibertats.

Aquella Constitució de 1978 ens proclama, en el seu primer article, com un Estat social i democràtic de Dret. Social i democràtic, per eixe ordre. Ara ha arribat el moment de desenvolupar els drets socials, que també son fonamentals, com elements cohesionadors de la societat. Així ho entenem nosaltres i en això estem posant tots els esforços.

Este desenvolupament dels drets socials i la incorporació dels drets de tercera generació són necessaris per construir patriotismes cívics i identitats democràtiques. Perquè el millor sentiment de pertinença està basat en l’orgull de formar part d’una societat democràticament avançada, amb uns serveis públics potents, que cuiden les persones i l’entorn ambiental.

Hui, com fa 40 anys, hi ha interessos molt poderosos que pretenen retallar drets, podar la llibertat i limitar la democràcia embolicant-la amb banderes. Front a eixes amenaces, res més revolucionari i poderós que enfortir la democràcia, ampliar drets i llibertats i garantir la justícia social.